Bourbon gourmet vanilje (Fra Madagaskar)

kr.32

En af de vigtigste parametre, hvis du ønsker vanilje med masser af olie og smag, er hvor længe de har ligget i plastrør (eller i vores tilfælde glasrør).

Så længe vaniljen fortsat er bundtet sammen i større bundter, holder vaniljen sig frisk, men når enkelte stænger pakkes i rør, begynder de lige så langsomt at tørre. 

Den vanilje du kan købe i supermarkeder, har ofte ligget 6-12 mdr.  i plastrør allerede når du køber den – i nogle tilfælde har de været i rørene i flere år. Det er en central grund til at disse stænger ofte er ret tørre og kedelige.

For at sikre en så frisk vanilje som mulig, pakker vi hos Vaniljen.dk kun meget små partier af vanilje af gangen, så din vanilje har mest muligt smag når du modtager den.

Ovenover kan du se hvornår det nuværende parti af vanilje blev pakket i glasrør.

FairTrade og Økologisk certificeret.

Bourbon vaniljestang fra Madagaskar.

Længde 18-20 cm. – Gnst. vægt 4,61 gram

Update 4 marts 2024:
Et nyt parti er på vej fra Madagaskar lige nu, og er ved at blive behandlet i tolden. Jeg håber at modtage vaniljen her inden for 1-2 uger.

Du kan forudbestille vaniljen nedenfor.

På lager

Forudbestilling - vaniljen forventes på lager inden for ca. 14 dage.

Gratis fragt ved køb af mindst 10 stænger (ellers 29,- )

Forventet leveringstid 1-2 hverdage Vælger du afhentning - så kommer der en email med detaljer, så snart ordren er pakket

Gratis fragt ved køb af mindst 10 stænger (ellers 29,- )

Igen i år er alt vaniljen blevet udsolgt.
Vi har en ny bestilling på vanilje liggende i Madagaskar, men alt eksport ud af Madagaskar er desværre lige nu brudt sammen, så vi ved ikke hvornår det kan forlade landet.

Vil du have en email når der kommer mere vanilje på lager?

Japansk black gourmet

Billede fra besøg i Madagaskar, sep. 2022. Her kontrolmåles vores vanilje. Hvis man zoomer helt ind på billedet kan man se at stængerne er over 21 cm. lange

I modsætning til hvad navnet indikerer, så er vaniljen IKKE fra Japan, men naturligvis fra Madagaskar.

Bearbejdning af vaniljestænger, er en proces der tager flere måneder. I den forbindelse sorteres vaniljen løbende efter kvalitet og størrelse. De 5-10% største og bedste vaniljestænger fra Madagaskar, kategoriseres som ‘Black Gourmet’. Disse stænger skal være mindst 16 cm. lange, have en bestemt fugtighed og farve.

‘Black Gourmet’ bliver herefter underopdelt i to kategoier ‘Europæisk Black Gourmet’ og ‘Japansk Black Gourmet’.

‘Japansk Black Gourmet’ udgør de 2% største og flotteste vaniljestænger fra høsten, og normalt eksporteres disse primært til Japan – deraf navnet.

Det er disse ekstra gode og større vaniljestænger du kan købe her på hjemmesiden.

Eftermodnet i egetræskasser

Ved indgangen til 2022, besluttede vi os for at se på om vi kunne højne kvaliteten af vores vanilje endnu mere.

Der blev derfor afholdt et møde med en ekspert inden for gourmet vanilje. Han pegede os i retning af at man, lige som med god vin, kan eftermodne vaniljestængerne, så der opstår endnu mere smag og aroma i dem.
Dette kræver dog at eftermodningen sker under de helt rette forhold, så man ikke risikerer at udtørre vaniljestængerne i processen.

Vaniljen du kan købe her på siden i år, er derfor blevet modnet et helt ekstra år, i egetræskasser i Madagaskar (for at sikre den rette temperatur og luftfugtighed).

Vi kan med let stolthed i stemmen, oplyse at resultatet er at vi i år kan tilbyde den til dags dato bedste vanilje, vi har haft solgt her på siden.

Økologi og processer

Vores vaniljestænger er naturligvis økologiske – men for at være helt ærlig, så er størstedelen af alt vanilje du kan købe økologisk, da orkiderne, som vaniljen vokser på, er meget sarte, og man derfor slet ikke sprøjtegift og lignende herpå.

Årsagen til at vi alligevel har valgt at købe økologisk certificeret vanilje, er at økologien kommer med en sidegevinst, nemlig en række krav om sikkerhed i relation til processer, sporing af vaniljens historik mm. 
Med et produkt som vanilje, der produceres i uland, og hvor den enkelte vaniljestang skal gennem en bearbejdning der tager flere måneder, har denne ekstra sikkerhed af processer, renhed mm. i forbindelse med bearbejdning af vaniljen en ret stor værdi for trygheden ved produktet.

Glasrør - og de sidste 2%

Kald mig bare en nørd, eller hysterisk, men når jeg sælger vanilje her på siden, så er det afgørende for mig at jeg har gjort alt hvad der er i min magt, for at sikre den bedst mulige kvalitet, også selvom nogle af disse tiltag måske kun gør en lille forskel – for summen af disse tiltag, er årsagen til at de fleste vaniljekunder jeg har haft siden 2017, vender tilbage år efter år.

Derfor har vi også en proces, når vaniljen pakkes i Danmark, hvor vi sikrer os at fra vaniljen højst er ude i fri luft i 20 minutter i Danmark.

I praksis starter vi med at åbne kasserne med vanilje fra Madagaskar, og straks vakuumpakke dem i bundter af 1-2 kg.

Vi åbner derefter kun en vakuumpakke af gangen, og pakker straks derfra i glasrør, for at sikre at fugtigheden bevares i vaniljestængerne. På denne måde kan vi sørge for at vaniljen er kortest muligt tid ude i den frie luft.

Det er også helt bevidst, at vi ikke anvender plastrør, som i supermarkederne, men rigtige glasrør, til at pakke i, da de holder bedre på fugtigheden.


Vi har vareprøver liggende, som vi pakkede i glasrør for 2 år siden, og når jeg tager disse stænger ud til kontrol løbende, er vaniljen fortsat frisk og lækker.

Fairtrade, medarbejdere og vaniljefarmere

Alt det du har læst ovenfor, er naturligvis vigtigt, da det er afgørende for kvaliteten af den vanilje du får – men for mig er det VIGTIGSTE at sikre at både vaniljefarmere og medarbejdere sikres en fair betaling, og rimlige vilkår, der betyder at de kan bryde med fattigdom.

Når du normalt køber vaniljestænger i Danmark, er den sørgelige sandhed, at størstedelen er via nogle meget stærke mellemmænd der presser prisen hos vanilje farmerne i en sådan grad at langt størstedelen af dem lever under fattigdomsgrænsen.

Når du køber vanilje her på siden kan du være garanteret at farmerne har fået en god og fair betaling herfor, dette betyder at farmerne kan få råd til at f.eks. sende deres børn i skole.

Samtidigt arbejder vi sammen med en producent i Madagaskar, som både støtter lokalsamfundet, ved at bygge skoler og sundhedshuse. Men lige så vigtigt, så sørger de for at deres medarbejdere i produktionen (ca. 200 kvinder) får gode vilkår i deres ansættelse, og støtte til skolegang til deres børn.
I 2021 opdagede ejeren af produktionen, at størstedelen af de ansatte ikke fik friske grøntsager i deres kost, årsagen var at alle de grøntsager der kan købes i den region hvor vaniljen produceres, skal flyves ind fra en anden region, og derfor er meget dyr. Ejeren besluttede derfor at tage en del af jorden omkring produktionen, og lave det om til en stor køkkenhave, med noget personale til at passe det, og nu kan medarbejderne derfor hver fredag få udleveret gratis grøntsager til dem selv og deres familier. 

TAK – fordi I med jeres vaniljekøb er med til at sikre bedre vilkår for vaniljebønder og medarbejdere i Madagaskar.

Opbevaring af vaniljen

Vaniljen har i glasrør en holdbarhed på 2 år.
For at sparre på emballagen, har vi både glasrør med 2 og 1 vaniljestænger i. Bestiller du f.eks. 13 vaniljestænger, vil du få tilsendt 6 glas med hver 2 vaniljestænger og et glas med 1 vaniljestang. Hvis du bruger den ene vaniljestang i et glasrør med 2 vaniljestænger, er det vigtigt at du skruer låget helt tæt på, da det udtørrer vaniljestangen hvis der kommer for meget ilt ind.

Glasrørene med vaniljestænger bør opbevares mørkt og tørt, feks. i et køkkenskab eller en skuffe, direkte sollys kan udtørre stængerne.

Flere af vores kunder har også god erfaring med at fryse glasrørene ned med vanilje. På denne måde holdes friskbarheden ekstra godt. Glasrørene tager ikke skade af at ligge i fryseren.

Skulle du opleve, mod forventning at en af dine vaniljestænger er blevet tør, selvom du har opbevaret dem korrekte, så kan du blot sende os en email på info@vaniljen.dk så finder vi en løsning.